Bel of mail ons
T: 078 - 612 64 66
E: info@goedegebuurenotariaat.nl

Adres
Rotterdamseweg 40
3332 AJ Zwijndrecht

Huwelijkse voorwaarden

Gefeliciteerd, u gaat trouwen! Als u niets regelt, huwt u automatisch in ‘gemeenschap van goederen’ (tot en met eind 2017). Dit houdt in dat alles wat u beiden hebt en nog zult krijgen, gemeenschappelijk is.

U kunt er ook voor kiezen ‘huwelijkse voorwaarden’ op te stellen. Bijvoorbeeld omdat één van beide partners een eigen zaak heeft, u financieel onafhankelijk wilt blijven, er veel vermogen of juist schulden zijn, of omdat er kinderen zijn uit een eerder huwelijk.

Vanaf 1 januari 2018 hebben wij een nieuwe wettelijke regeling, waarbij niet alles gemeenschappelijk is.

Wat gaat er veranderen als u na 1 januari in het huwelijksbootje stapt?
1.  Wat de partners al op eigen naam hadden vóór het ja-woord, blijft privé vermogen. 
2.  Ook erfenissen en schenkingen die een van de partners tijdens de relatie ontvangt, 
     blijven van hem/haar zelf en worden niet gemeenschappelijk.

Maar pas op:

Misverstand
In veel publicaties wordt ten onrechte de indruk gewekt dat u nu geen huwelijkse voorwaarden meer nodig heeft, maar hoofdregel blijft dat alles wat u tijdens het huwelijk verkrijgt (ook de onderneming die u tijdens huwelijk start) in de gemeenschap van goederen valt. Dit geldt óók voor schulden die u aangaat!

Heeft u een gezamenlijke woning?
Als samenwoners vóór hun huwelijk samen een woning hebben gekocht, valt de gezamenlijke woning na de huwelijksvoltrekking in de gemeenschap van goederen. 
Wanneer samenwoners de woning niet 50/50 hebben betaald, maar bijvoorbeeld 80/20, dan behoort de woning toch helemaal tot de gemeenschap van goederen en moet bij scheiding 50/50 worden verdeeld; uw privé-aandeel verdwijnt dus! Als een van de echtgenoten failliet gaat, valt ook het aandeel van de ander in de woning in de failliete boedel.

Bewijs het maar!
Verder moet u kunnen bewijzen welk vermogen privé is. Hoe bewijst u dat als u na 10, 20 of zelfs 30 jaar gaat scheiden? Heeft u dat samen (schriftelijk) bijgehouden?

Ondernemer/dga opgelet!
Als een van de partners al vóór het huwelijk een onderneming had, bepaalt de nieuwe wet dat hij/zij voor gedane arbeid in de onderneming een redelijke vergoeding verschuldigd is aan de gemeenschap van goederen. Omdat een redelijke vergoeding een open norm is en voor iedereen anders, kan dat een bron van onenigheid zijn. Het kan er zelfs toe leiden dat de waarde van de onderneming bij scheiding toch gedeeld moet worden!

Dus voor iedereen die na 1 januari 2018 gaat trouwen is het goed u vooraf te laten inlichten. Ons kantoor heeft de kennis in huis om u voor deze valkuilen te behoeden! Wij adviseren u graag.

Neem gerust voor het maken van een vrijblijvend oriënterend gesprek van een half uur contact met ons op. 

Ga terug naar Particulier familierecht.