Bel of mail ons
T: 078 - 612 64 66
E: info@goedegebuurenotariaat.nl

Adres
Rotterdamseweg 40
3332 AJ Zwijndrecht

18-03-2014

DGA & (levens)testament

Van veel ondernemers is bekend dat de privézaken meestal niet helemaal goed geregeld zijn. Toch is het heel erg belangrijk om juist met een eigen onderneming een aantal zaken goed vast te leggen, zoals:

Huwelijkse voorwaarden
Zijn deze al langer geleden gemaakt ? Door wetswijzigingen kunnen "vergeten" huwelijkse voorwaarden een enorme (fiscale) invloed hebben zowel bij echtscheiding als bij overlijden.
Door uw huwelijkse voorwaarden weer eens opnieuw te laten bekijken, voorkomt u een heleboel vragen/problemen in deze situaties. 
En bent u van plan te gaan trouwen, laat u dan vóóraf informeren over de mogelijkheden van huwelijkse voorwaarden.

"Ondernemers"testament
Wanneer u ooit testamenten heeft gemaakt, is het goed om ook deze te laten bekijken op de (fiscale) consequenties. Wanneer u geen testament heeft, is het goed na te gaan of u deze toch zou moeten maken. 
Vragen hierbij zijn:
Is het mogelijk om uw onderneming fiscaal vriendelijk te laten vererven ? 
Weet u of u wel voldoende gebruik maakt van de geboden fiscale vrijstellingen ?
Is er een risico dat er zoveel liquiditeit nodig is om de (andere) erfgenamen of de fiscus te betalen dat de continuïteit van de onderneming gevaar loopt ?
Zijn in dat geval dan de belangen van de andere kinderen en de langstlevende dan goed geregeld ?
Wat moet er gebeuren met de onderneming als deze niet wordt voortgezet ? 
Wie is er bevoegd tot verkoop ? 
Is de continuïteit dan gewaarborgd tot het moment van overlijden ? 

Met een goed ondernemerstestament geeft u duidelijkheid en voorkomt u een heleboel problemen en heel belangrijk: de kans dat de balans in de familie niet verstoord wordt, is veel groter.

Levenstestament
Heeft u wel eens nagedacht over de vraag wat er gebeurt als u nog wel leeft, maar niet meer in staat bent om zelf(standig) beslissingen te nemen, bijvoorbeeld door een ongeluk of een plotselinge aandoening ? Wat zijn dan de gevolgen voor u, uw dierbaren, uw onderneming, uw inkomen en uw vermogen ? In een zogenaamd "levenstestament" maakt u voor deze situatie een soort draaiboek. Tevens regelt u wie welke bevoegdheden heeft en wat u wilt dat er gebeurt of juist niet gebeurt. Zelfs kunt u laten vastleggen hoe een en ander geregeld moet worden ten aanzien van bijvoorbeeld verkoop van de onderneming en uw functie als directeur/aandeelhouder. 

Mocht u meer willen weten over deze of andere onderwerpen, maak dan een afspraak. Een oriënterend gesprek is vrijblijvend en kosteloos. Het kan eventueel ook in de avonduren. Ons kantoor is gespecialiseerd in advies aan de ondernemer.

Terug naar overzicht